Lezing

Lezing rouwcoach Goedele Van Kerschaever


Rouwen mag



maandag 25 april 2022 om 19u30


Aula uitvaartcentrum Desmet, Wontergemstraat 79, 8720 Dentergem


Eens worden we allemaal met het verlies van een dierbare geconfronteerd,

deze lezing kan helpen bij de verwerking van een verlies of u helpen in de toekomst.


"Ik beschouw het als mijn persoonlijke missie om het taboe rond rouwen te doorbreken door er in de eerste plaats over te spreken.  In mijn lezing vertaal ik de theorieën of wetenschappelijke modellen van specialisten in begrijpelijke taal. 

Met voorbeelden, uit mijn ervaring of ervaringen uit mijn praktijk."

Rouwcoach Goedele Van Kerschaever


Het volledige interview kan u onder het inschrijvingsformulier lezen.



We verwelkomen iedereen graag voor deze gratis aangeboden lezing

met na afloop een drankje om even bij te praten.


Voor de goede orde vragen we wel om vooraf uw plaatsen te reserveren.


Inschrijven kan door onderstaand formulier in te vullen.



Na de lezing kan u een aanwezigheidsattest bekomen.



Wij vragen uw akkoord met het privacybeleid van Uitvaartcentrum Desmet.

Akkoord
 
 
 
 
 
 
 
 
 

INTERVIEW

 

LEZING ‘ROUWEN MAG’ DOOR ROUWCOACH GOEDELE DE KERSCHAEVER

 

 

Als uitvaartcentrum wil men bij uitvaartcentrum Desmet ook na het afscheid nog van waarde zijn voor de families die een dierbare verloren.  “Inderdaad, daarom organiseren we ook lezingen die met rouw en verlies te maken hebben.  Onze vorige lezing was een groot succes.  We vernamen van heel wat aanwezigen dat ze er heel wat van hadden opgestoken.”  zegt Frederick Desmet.

“Op maandag 25 april om 19u30 is rouwcoach Goedele Van Kerschaever bij ons te gast.  Iedereen is van harte welkom op deze gratis lezing ‘Rouwen mag’.  Voor de goede orde vragen we wel om vooraf in te schrijven.”

 

Goedele, u bent helaas ervaringsdeskundige?

 

Inderdaad, in 2004 kwamen mijn verloofde en een vriendin van mij in een auto-ongeluk om het leven, ik was toen 24, pas afgestudeerd als tolk.  Veel tijd om ‘bij de pakken te zitten’ nam ik niet.  Ik werkte, sportte veel, ging uit, ondernam lange reizen, vond een nieuwe liefde, huwde en kreeg 2 kinderen.  Ik had mijn rouwproces ‘bevroren’ vanuit een soort van overlevingsinstinct.  Het kwam pas tot ontdooiing een 7-tal jaar later.  Enkele jaren van intensief bezig zijn met mijn rouwproces volgden.  Tot ik in 2016 ineens een eureka ervoer: ik was er klaar voor om nu ook anderen te helpen die vastzitten in hun rouwproces.  Ik schoolde me om tot rouwcoach en rouwtherapeut, met oa een postgraduaat aan de Artevelde Hogeschool.  

Vandaag geef ik lezingen, schrijf en maak ik online video's om mensen inzicht te bieden in de wereld van rouw en verlies.  Daarnaast begeleid ik groepen ondernemers in hun persoonlijke, spirituele en professionele ontwikkeling.”

 

Je interesse in rouw en verlies komt dus uit je eigen ervaring?

 

Ja, zeker en vast. Al maakt de levenservaring je niet automatisch tot een goede coach of therapeut.  Ik had dan ook veel weerstand op ‘mijn roeping’. Je verder professioneel omscholen blijft voor mij ook een absolute voorwaarde om in het beroep te stappen. In een opleiding krijg je handvaten om ‘objectief’ te luisteren.  Je leert afstand te nemen van je eigen ervaring, mening of indrukken.  Geen rouwproces is immers hetzelfde.

Maar ik ervaar wel dat mensen appreciëren dat je ‘het zelf hebt ondervonden’.  Dat schept een band en mensen lijken me sneller hun vertrouwen te schenken.

 

Waarin zijn rouwprocessen dan zo verschillend?

 

Grofweg heb je twee tegenovergestelde reacties na een ingrijpend verlies.  De ene groep treurt, huilt, is zeer emotioneel en nergens anders toe in staat.  De andere groep mensen bijt (soms letterlijk) op zijn lip, organiseert de begrafenis, de erfenis, gaat 's anderdaags weer werken, doet voort.  Deze groep gaat zeer rationeel om met het verlies. Die laatste reactie waarderen wij erg in onze maatschappij.  ‘Wow, die is sterk’ wordt er van hen gezegd.

 

Echter, er is geen goede of foute manier van rouwen of omgaan met verlies.  Elk doet het op zijn manier.  Hoe je reageert, oftewel ‘overleeft’, hangt van bijzonder veel factoren af.  Beide reacties hebben voor- en nadelen en uiteindelijk hebben beide groepen iets van elkaar te leren.  Het is immers net zo belangrijk om je gevoelens te erkennen als ze van tijd tot tijd te parkeren.

 

‘Maar hoe doe je dat dan?’  Dat moet toch een vraag zijn die veel terugkeert in je praktijk.

 

Inderdaad.  Als er een sluitende handleiding bestond voor rouw dan had ik ze al met liefde overal verspreid.  Helaas of gelukkig, is elk rouwproces zo uniek als jouw vingerafdruk.  Daarom kan je ook nooit beweren dat je precies weet wat een rouwende nodig heeft.  Dat is niet alleen van mens tot mens verschillend maar ook van tijd tot tijd, zelfs van minuut tot minuut.  Toch is er niets zo universeel als omgaan met verlies.  Het is van alle tijden en alle lagen van de bevolking.  Dus we kunnen wel parallelen zien maar helaas is die kennis in de loop der tijden verloren gegaan.

 

Hoe kunnen we die kennis dan terug krijgen?

 

Door naar een lezing van mij te komen. (lacht)

Ik beschouw het als mijn persoonlijke missie om het taboe op rouwen te doorbreken door in de eerste plaats erover te spreken.  Om die verloren gegane kennis te verspreiden.  Ik ben er immers van overtuigd dat we heel veel misverstanden en ruzies kunnen vermijden met een beetje meer inzicht in rouwprocessen.  Daar hoef je helemaal geen psycholoog of dokter voor te zijn.  In mijn lezing vertaal ik de theorieën of wetenschappelijke modellen van specialisten in begrijpelijke taal.  Met voorbeelden, uit mijn ervaring of ervaringen uit mijn praktijk.

 

Je hebt er ook een boek over geschreven en een videoreeks over gemaakt?

 

Ja, omdat ik ervan overtuigd ben dat je draagkracht al in je zit.  Zowel het e-book als de videoreeks zijn heel praktisch.  Je krijgt tips en oefeningen zodat je zelf aan de slag kan met je rouwproces.  We zijn zo ver verwijderd geraakt van de dood terwijl het eigenlijk de normaalste zaak van het leven is als we heel eerlijk durven te zijn.

 

Is er nog één iets wat je zou willen meegeven?

 

Ik geef altijd deze boodschap: ‘je bent goed bezig.’  Mensen hebben twijfels of ze wel op de ‘goede’ manier rouwen. Maar er is geen goed of fout.  Er is enkel jouw manier. En vergeet niet: je draagkracht zit al in je.